L

Artikler

 Seneste artikel i Ugeavisen 29/12 - 2010

Artiklen er på side 32 -  Se artiklen her

_____________________________________________________________________

Artikel i VAF efter Intromødet

____________________________________________________________________

___________________________________________________________________

____________________________________________________________________

Artikel i Vejle Amts Folkeblad august 2010

______________________________________________

Forskningscenter for Livskvalitet.

--------------------------------------------------------------------------------

Latteren er en bus, der fragter os fra vores mørke side til vores lyse.

Latter og livskvalitet - Søren Ventegodts foredragsmanuskrips bringes her.

Talen blev holdt på Rådshuspladsen i København på Latterens Verdensdag d. 9 januar 2000, hvor 30.000 personer mødte op i følge TV2 nyhederne (5-8.000 i følge Station 1 og JP) - var mødt op til Latterens Verdensdag.

"Jeg er blevet bedt om at forklare latterens gavnlig virkning så godt som jeg nu kan. Jeg har fået 5-6 minutter til det, og har sagt ja til opgaven for jeg tror egentlig at det kan gøres på et par minutter.

Alle mennesker har noget fuldstændig vidunderligt, noget henrivende, betagende, guddommelig skønt i sig. Og alle mennesker har noget i sig, der er helt forfærdeligt og rædselsfuldt, noget der er modbydeligt og frastødende og virkelig svært at holde ud både for een selv og for andre.

Der hvor de to dele af en mødes, der hvor det vidunderlige møder det absolut rædselsfulde, er vi nødt til at grine. Latteren kommer når vi med vores smukke side møder og omfavner vores grimme side. Det er en enkel og naturlig løsning på det problem at de to sider er nødt til at forliges og blive venner.

Latteren fører os fra den kedelige, grimme, stive og selvhøjtidelige side, hvor vi normalt befinder os, over i den levende, spontane, vidunderlige og dejlige side af os. Latteren er en bus, der fragter os fra vores mørke side til vores lyse. Latteren er derfor sund og helsebringende og hjælper os til at blive alt det gode, vi er bestemt til at være. Latteren hjælper os ud af egoets mørke og ind i livet varme glød.

Her i det ny årtusinde tager jeg det som et godt tegn at vi kan starte med Latterens Verdensdag. For jeg tror at det ny årtusinde vil være det årtusinde hvor mennesket omsider får styr på sin bevidsthed og kommer til at stille sig på lysets side. Jeg tror at latteren er en af de enkleste og mest effektive måder at blive helet på.

Man kan le sig rask. Norman Cousins havde en ondartet bindevævssygdom, som gjorde at hans væv blev hårdere og hårdere og han havde tiltagende problemer med at trække vejret. På et tidspunkt fortalte hans læger ham at han var uhelbredeligt syg o snart ville dø af sin sygdom. På det tidspunkt besluttede han sig for at le, ikke 10 minutter som vi har gjort her i dag, men 8 timer om dagen. Han satte en seddel på over sin seng med ordene sådan omtrent: 'Hvis du er komme for at fortælle mig at jeg er meget syg og skal dø snart, beder jeg dig om at gå igen. Hvis du er komme for at fortælle mig noget morsomt må du meget gerne blive en halv time'.

Et år efter var han rask som man kan læse i hans berømte bog 'Jeg lo mig rask'. Meget god forskning har nu gjort det sandsynligt, at man kan kurere sig selv for kræft og hjerte-kar sygdomme og leddegigt og demens, hvis man kan forbedre livskvaliteten. Det handler først og fremmest om at blive ven med sig selv, om at kunne rumme sin mørke side i sin lyse. Humor og latter er genial værktøjer til netop det. Vi lærer og udvikler os, når vi magter at lade vores to sider mødes i en ægte, kærlighedsfuldt og lattermildt favntag.

Latteren sikrer os faktisk at vi er på livets side og dermed at vi vokser af mødet med det såkaldte 'onde'.

Jeg ønsker jer alle en rigtig god dag og et rigtig godt nyt årtusinde, og vil til slut takke Jan Thygesen Poulsen for at tage Latterens Verdensdag til Danmark. Jeg er sikker på at vi alle trænger til at le noget mere - ikke mindst af os selv".

--------------------------------------------------------------------------------

St. Kongensgade 70 · 1264 København K

Tlf. 33 14 11 13 · Fax 33 14 11 23

Preben Meldgaard